Afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ook wel AEEA of e-waste genoemd, is afval dat bestaat uit defecte of verouderde apparaten. Ook onverkochte toestellen worden als elektronisch afval beschouwd.

Inzameling
Oude apparaten kunnen bij de aanschaf van nieuwe worden ingeleverd bij de leverancier (oud voor nieuw regeling) of afgegeven worden op de gemeentelijke milieustraten en inzamelpunten.

 

RSC Schiphol
In het Regionaal Sorteer Centrum Schiphol (RSC Schiphol) verwerken we een groot aantal afgedankte elektrische en elektronische apparaten van telefoons en televisies tot wasmachines, die aangeleverd worden vanuit onze eigen milieustraten, maar ook van milieustraten van andere gemeenten in de regio. Dit doet Meerlanden in samenwerking met Midwaste en in opdracht van Stichting OPEN. Deze stichting, bekend onder de communicatienaam Wecycle, heeft als doel om samen met haar ketenpartners de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te realiseren en de e-waste sector meer circulair maken.

 

Pilot wasmachines
RSC Schiphol startte dit jaar samen met een producent van wasmachines een pilot waarbij onderdelen zoals printplaten en motoren teruggeleverd worden aan de producent voor hergebruik. Na een gedegen voorbereiding, zijn we begin 2023 gecertificeerd voor dit werk en hebben we nog meer mogelijkheden in het recyclingproces. Ons doel is de wasmachines uit de afvalstatus te halen en terug te brengen naar productstatus. Op die manier kunnen steeds meer bruikbare onderdelen teruggebracht worden. Hiervoor hebben we het certificaat [NEN-EN 50614:2020] gehaald om dit te mogen doen.

Uit de pilot blijkt ook dat Meerlanden in het recycleproces veel waardevolle data verzamelt en daardoor kennis opdoet over onder andere slijtage en leeftijdsbepaling. Belangrijke informatie voor producenten, maar ook voor Stichting OPEN. Zij kunnen op basis van deze informatie een forecast doen voor het recycleproces voor de komende jaren. Een logische volgende stap is het ontwerp van de producten te optimaliseren voor mogelijk hergebruik van onderdelen. Stichting OPEN daagt producenten uit hun producten zodanig te ontwerpen dat reparatie, upgraden van bepaalde onderdelen en demontage eenvoudiger wordt. In het kader van de pilot brachten designers van de producent een bezoek aan het RSC Schiphol, om te zien hoe het recycle/re-useproces verloopt.

De eerste ervaringen uit de pilot zijn zeer positief. Het komende jaar hopen we met meerdere producenten een samen - werking aan te gaan. Naast de koppeling met het bedrijfsleven bieden onze activiteiten ook interessante mogelijkheden voor leerwerktrajecten voor studenten van praktijkscholen en regionale opleidingscentra (roc’s) in de regio.